SteelPRO Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması
Yarışmayı Düzenleyen
Türk Yapısal Çelik Derneği
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından, ilki 2004 yılında PROÇEL kısa adıyla daha sonra Borusan Mannesmann ana sponsorluğunda ve işbirliğiyle PROSteel kısa adıyla, bu yıldan itibaren de Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından, ilki 2004 yılında PROÇEL kısa adıyla daha sonra Borusan Mannesmann ana sponsorluğunda ve işbirliğiyle PROSteel kısa adıyla, 2017 yılından itibaren de SteelPRO kısa adıyla gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en uzun soluklu öğrenci yarışmalarından biri olan “Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması” bu yıl 15’inci kez düzenleniyor. Bu yarışma tam 15 yıldır ülkemizdeki Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği öğrencilerine profesyonel yaşama geçmeden önce kendilerini sınama ve geliştirme olanağı sunuyor. Bir projeyi farklı bakış açılarıyla baştan sona yaratan, planlayan ve kurgulayan geleceğin mimar ve mühendisleri aynı iş yaşamında olduğu gibi karşılarına çıkabilecek engelleri birlikte aşma yeteneklerini geliştiriyorlar.
Türkiye’nin teknolojiden ve çelik yapıların avantajlarından yararlanmayı öğrenmesinin bir süreç olduğu, bu sürecin aşılmasında üniversite öğrencilerine çok rol düştüğü değerlendiriliyor. Bu kapsamda, yarışmanın üniversite öğrencilerinin mesleki gelişimine çok yönlü katkıları bulunuyor. Yarışmanın sağladığı kazanımları şu şekilde özetlemek mümkün:
● Çeliğin ve çelik yapıların avantajları konusunda farkındalığın artırılması,
● Mimar mühendis işbirliğinin ve farklı disiplinlerin birlikte çalışma alışkanlıklarının bu sıralarda başlatılması,
● Zaman zaman farklı üniversitelere mensup öğrencilerin SteelPRO web sitesi veya TUCSA Genç Çelikçiler Topluluğu (GENÇEL) üzerinden geliştirdikleri işbirlikleri,
● İlgili standart, yönetmelik, malzeme, tasarım ve uygulama yöntemleri konularında tanışıklık ve alışkanlık kazandırılması,
● Proje yarışması alışkanlığı kazandırılması,
● Öğrencilere, kariyerleri için kendilerini gösterme olanağının sağlanması,
● ECCS Yarışmaları vasıtasıyla uluslararası bilgi ve deneyimin artırılması.
Bu yarışma ile yukarıdaki kazanımlara ek olarak, öğrencilerin çelik yapının özelliklerini vurgulayan yaratıcı çözümler geliştirmesi isteniyor. En az bir mimarlık ve bir inşaat mühendisliği bölümü öğrencisinin bulunması gereken takımlar en çok 4 öğrenciden oluşabiliyor.