PROSteel 2016 İkincilik Ödülü

Proje Ekibi
Robin Özgür Şimşek, Selahattin Eyyübi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Azat Koyun, Selahattin Eyyübi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Zeki Baran, Selahattin Eyyübi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Orhan Yıldız, İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü

Proje Özeti
Diyarbakır son zamanlarda kırsaldan ve eski yerleşim bölgelerinden yeni yerleşim bölgelerine yoğun bir göç almaktadır. Dolayısıyla bu bölgede oluşan yoğunluk artışı nedeniyle bölgedeki ihtiyaçlar tam olarak karşılanamamaktadır. Bu bölgede bulunan onlarca AVM’ye karşın neredeyse hiç semt pazarı bulunmamaktadır. Bizde hem AVM yaşantısına alışıp pazarlardan uzak duran hem de pazarı kendine daha yakın görüp AVM’lerden alışveriş yapmayan kitleyi bir arada toplayabileceğimiz bir semt pazarı oluşturma fikriyle yola çıktık.

Pazarı bir üst geçit gibi tasarladık ve altına dışarı taşmayacak biçimde park birimlerini yerleştirdik böylece bölgede pazar alanı yüzünden oluşacak trafik sıkışıklığını önlemiş olduk. Araç ve yaya trafiğini olumsuz etkileyen klasik semt pazarlarının aksine orta refüjde üst geçit konseptiyle yaptığımız pazarımızı yola hemzemin park alanları yaratarak araç ve yaya trafiği oluşturmayacak şekilde çözdük. Rampalarla tasalanan üst geçit mantığındaki semt pazarı haftanın bir günü semt pazarı olarak kullanacak geri kalan günleri çok amaçlı olarak sergi, kermes ve fuar alanları olarak değerlendirilecek.
Estetik olarak amacımız çıplak çeliğin ve taşın bir düzen içinde kullanıldığında ne kadar modern durabileceğini vurgulamaktı.

Ayrıca Diyarbakır’a özel bazalt taşlarını kullanmamızın asıl sebebi hem modern ve alışıla gelmişten uzak olan pazarımızın yapısını bozmayacak, hem de yüzyıllardır kullanılan geleneksel bir Diyarbakır taşı olduğu için yerel halkı evinde hissettirmeyi başarabilecek olmasıdır. Hava sirkülasyonunu sağlamak ve set etkisini yok etmek amacıyla satış birimleri arasında da boşluklar bıraktık.

Yöntem: kolonlar üzerine yerleştirdiğimiz tasarım birimlerini kolonlar tam merkezde karşılıklı iki birimi dengeleyecek şekilde tasarladık. Yan yana iki birim arasında boşluklar bırakarak hava sirkülasyonunu sağladık.

Proje Posteri



Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.